Programma 4. Economie en energie

Beleidsdoelen

4.3.1

Ondersteunen economisch ecosysteem

In 2019 is samen met de partners in de regio Utrecht de Regionale Economische Agenda (REA) opgesteld. Dit document bevat het beleidskader voor de Economic Board Utrecht (EBU) en de regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM)(. In de REA staan drie maatschappelijke opgaven centraal:
o   toekomstbestendige leefomgeving
o   gezonde mensen
o   waardevolle digitalisering

Om input te krijgen voor de REA zijn via de EBU 16 ontbijtsessies georganiseerd waarbij meer dan 300 personen uit het triple helix netwerk (bedrijfsleven, onderwijs&onderzoek en overheden) zijn geconsulteerd.
De REA zal ook worden gebruikt voor de herijking van het eigen provinciaal economisch beleid waar nu aan gewerkt wordt.

De verkenning naar scenario’s en draagvlak voor een regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is afgerond en in februari 2019 voorgelegd aan Provinciale Staten. Op basis van de uitkomst van het advies Verkenning ROM en de besluitvorming in Raden en Staten, is een kwartiermaker aangesteld. Die werkt een businessplan en inrichtingsplan voor de ROM uit, in opdracht van provincie Utrecht, gemeenten Amersfoort, Hilversum en Utrecht en de Universiteit Utrecht en het UMCU en samen met het Ministerie EZK. Begin 2020 vindt de besluitvorming hierover plaats. De ROM zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 van start gaan.

Regio Deal Foodvalley
In juli 2019 is de Regio Deal Foodvalley gesloten met het Rijk en zeven partners uit de regio, waaronder provincie Gelderland, Regio FoodValley, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Wageningen Universiteit & Research (WUR). In het najaar is gewerkt aan de invulling van de governance van de Regio Deal en een sluitende begroting.  De beschikbare middelen (€ 70 miljoen) worden gekoppeld aan drie opgaven:
-   een versnelde transitie van de landbouw
-   een impuls op het gebied van voeding en gezondheid
-   een versterking van het ecosysteem Utrecht – Veenendaal – Wageningen/Ede.
Een aantal projecten wordt in de provincie Utrecht uitgevoerd. De verwachting is dat de uitvoering van de volledige Regio Deal medio 2020 van start kan gaan. In een enkel geval zijn al enkele projecten gestart, met name voor de versnelde transitie van de landbouw.

Ondersteuning Economic Board Utrecht
De Economic Board Utrecht (EBU) heeft tot doel om de vraag vanuit de samenleving naar gezond stedelijk leven te vertalen naar meer werkgelegenheid en investeringen. In dat kader heeft de EBU ook in 2019 verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Zo is in september het International Talent Event georganiseerd en heeft het Get Connected jaarcongres plaatsgevonden. Daarnaast heeft de EBU de consultatie voor de REA verzorgd met 16 ontbijtsessies.

De EBU heeft in 2019 geholpen bij de ontwikkeling van groene, gezonde en slimme business cases en bij financiering van initiatieven.
In 2019 is het Kennis- en data center Gezond Stedelijk Leven opgezet vanuit de EBU, in samenwerking met de Universiteit Utrecht en het RIVM. Het idee is om hiermee een ecosysteem te creëren voor de ontwikkeling van diensten en producten voor een gezonde stedelijke leefomgeving. Zo is een economische boost aan de regio te geven. Zowel private als publieke partijen zijn erg enthousiast om hierin strategisch te gaan samenwerken.

In 2019 is een VVE-fonds ontwikkeld voor de verduurzaming van VVE’s (Verenigingen van Eigenaren). Voor het speerpunt energiepositief wonen & werken zijn meerdere pilots voor gebouwgebonden financiering opgezet.
Daarnaast heeft de EBU twee Gezond Stedelijk Leven-fondsen opgezet. Die worden in 2020 in de ROM opgenomen. Ondernemers met oplossingen voor gezond stedelijk leven kunnen hierdoor gebruik maken van verschillende financieringsmogelijkheden (participaties, leningen, hybride vorm)
Met oog op de komst van de ROM is in 2019 gestart met het opnieuw bekijken van de EBU, zodat beide elkaar goed aanvullen en niet overlappen. Dit wordt in 2020 verder ingevuld.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Er is een nieuw economisch beleidsdocument.

De Regionaal Economische Agenda is opgesteld, de herijking van het eigen provinciaal beleid is in de maak.

De verkenning naar de doorontwikkeling van het economisch ecosysteem is voorgelegd en er is gestart met het vervolg.

Er is n.a.v. de verkenning een kwartiermaker aangesteld die samen met partners een businessplan en inrichtingsplan voor de ROM uitwerkt.

Het proces is gestart om de resultaten van de verkenning van de doorontwikkeling in te voeren.

Er is n.a.v. de verkenning een kwartiermaker aangesteld die samen met partners een businessplan en inrichtingsplan voor de ROM uitwerkt.

De provincie heeft een aantal projecten in Regio FoodValley  financieel ondersteund.

In 2019 is de regiodeal Foodvalley gesloten langs drie sporen: versnelde transitie van de landbouw, impuls op gebied van voeding en gezondheid en versterking van ecosysteem Utrecht, Veenendaal, Wageningen-Ede.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18