Programma 4. Economie en energie

Beleidsdoelen

4.5.1

Versterken recreatief hoofdnetwerk

We geven sturing aan het Routebureau en zorgen voor inhoudelijke afstemming met andere partners, zoals de gebiedspartners en de landelijke routestichtingen.

Uit de kwaliteitsmonitor 2019 van het Fietsplatform is gebleken dat de kwaliteit van het recreatieve aanbod voor fietsers in de provincie Utrecht een score krijgt van 4,5 sterren op een schaal van 5. De kwaliteit van het fietsroutenetwerk in de provincie Utrecht laat een stijgende lijn zien. Het Routebureau heeft de provincie hiermee nog meer als fietsregio op de kaart gezet.

Met de landelijke routestichtingen zijn in 2019 gesprekken gevoerd hoe door te gaan met de samenwerking. Het Fietsplatform wil de landelijke fietsroutes omzetten in meer thematische icoonroutes. Dit is een meerwaarde voor de recreatieve en toeristische sector. Tevens zijn samen met andere provincies de nieuwe taakopdrachten van de landelijke routestichtingen vastgesteld. Wandelnet en Fietsplatform hebben vervolgens in samenspraak met de provincies hun nieuwe meerjarenplannen 2020-2023 opgesteld. Dit is tevens goed afgestemd met het Routebureau Utrecht. Naar verwachting zullen de meerjarenplannen begin 2020 geaccordeerd worden en kan gestart worden met de uitvoering. In samenwerking met de 5 andere Zuiderzeeprovincies heeft de provincie Utrecht  in 2019 opdracht verstrekt aan Fietsplatform voor de ontwikkeling van de Zuiderzeeroute, een icoonroute met een sterk thema, hoge service en kwaliteit. De icoonroute wordt in het voorjaar van 2020 gelanceerd.
Samen met het Ministerie van I&N, de provincies en Waterrecreatie Nederland zijn voorbereidingen getroffen voor de nieuwe Basisvisie recreatietoervaartnet 2020-2025 (BRTN). Dit is tevens goed afgestemd met het Routebureau Utrecht. Naar verwachting zal dit meerjarenplan begin 2020 geaccordeerd worden en kan gestart worden met de uitvoering.  
Vanuit een gemeenschappelijk veiligheidsbeeld heeft de provincie Utrecht samen met Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, Waterschap en betrokken gemeenten onderzoek laten uitvoeren naar oplossingsrichtingen voor een veiliger recreatievaart-oversteek van het Amsterdam Rijnkanaal, waardoor het routenetwerk en de vaarverbinding tussen de plassengebieden wordt verbeterd. De uitwerking vindt plaats in 2020.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Het netwerk van fiets-, wandel- en vaarroutes heeft een grotere bekendheid bij inwoners, toeristen en andere bezoekers, mede door de inzet van het Routebureau via promotie en marketing.

Het netwerk van fiets-, wandel- en vaarroutes heeft een grotere bekendheid bij inwoners, toeristen en andere bezoekers, mede door de inzet van het Routebureau via promotie en marketing. Dat blijkt uit de "Kwaliteitsmonitor 2019" van het Fietsplatform.

Het wandelroutenetwerk in Oost-Utrecht (Eemland/Amersfoort) is (naar verwachting) gerealiseerd.

In maart 2019 is het Routebureau gestart met het realiseren van het wandelroutenetwerk Kromme Rijnstreek. Het gaat hierbij om de aanleg van een netwerk van ongeveer 530 kilometer wandelpad en 200 knooppunten. Afronding van dit werk staat voor begin 2020 gepland.  Het onderzoek naar het verbeteren en uitbreiden van het wandelroutenetwerk rondom Amersfoort/Eemland is in 2019 afgerond en zal in 2020 de realisatiefase ingaan.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18