Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.2.1

Verbeteren kwaliteit oppervlaktewater

Kaderrichtlijn Water (KRW)
In 2019 is intensief samengewerkt met de waterschappen en het Rijk om tot nieuwe KRW-doelen te komen. Die worden in 2021 vastgesteld, via werkgroepen en via een brede bestuurlijke informatiesessie. De gemeenteraadsleden zijn in oktober 2019 geïnformeerd over wat de komst van de Omgevingswet voor de KRW betekent. Voor de verbetering van de waterkwaliteit volgens de KRW zijn twee begrotingssubsidies verstrekt aan waterschappen voor maatregelen bij de boer. Hierbij is sprake van een zogenoemde garantstelling: voor een periode van drie jaar is er een bedrag beschikbaar als de subsidieaanvragen het budget van het waterschap overschrijden. De provincie vult dan het budget aan. (Kop op regeling).
In 2019 is uitvoering gegeven aan Motie 36 over het onderzoeken welke rol de provincie kan spelen in het beperken van het gebruik van vislood door sportvissers. Ook is gestart met het waterhuishoudingsproject Kom van Langbroek. Daarin staat het herstel en de verbetering van de waterkwaliteit en de waterhuishouding op de landgoederen centraal.

Medicijnresten en microplastics
De provincie Utrecht heeft de komst van de Plastic Whale, een internationale bewustwordingscampagne voor het voorkomen van plastic zwerfafval,  naar de singel in Utrecht mede mogelijk gemaakt. Ook is meegewerkt aan de activiteiten die de Universiteit Utrecht heeft georganiseerd rond de verkiezingen van Provinciale Staten en de waterschappen op 20 maart 2019, zoals een debat met de lijsttrekkers over hun plannen op het gebied van medicijnenresten en microplastics. Daarnaast is voor de bewustwording een opdracht verleend aan Stichting IVN om met vrijwilligers afval opruimdagen te organiseren langs de grote rivieren in de provincie. Deze opdracht loopt door in 2020. Andere activiteiten in 2019:
•   Het Plan van Aanpak samenwerkingsagenda overheden ‘Opkomende stoffen’ is in uitvoering, inclusief pilots
•   Er is breed geïnformeerd aan burgers en overheden over de Omgevingswet en de veranderingen voor waterkwaliteit via de bijeenkomsten over de Omgevingswet.
•   Er is aan acties rondom plastic zwerfafval bijgedragen.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Er is minstens een proces voor de verbetering van de waterkwaliteit bij een waterschap en 1 bij een landgoed opgestart.

In 2019 is gestart met het project Kom van Langbroek, waarin de verbetering van de waterkwaliteit en de waterhuishouding op de landgoederen centraal staat.

Er zijn minstens twee begrotingssubsidies voor waterkwaliteit verstrekt.

Voor de verbetering van de waterkwaliteit ten behoeve van de KRW zijn twee begrotingssubsidies verstrekt aan waterschappen voor maatregelen bij de boer.

De concept doelen voor het derde stroomgebiedsbeheerplan zijn opgesteld.

In 2019 is intensief samengewerkt met de waterschappen en het Rijk om te komen tot nieuwe KRW-doelen die in 2021 worden vastgesteld.

Het plan van Aanpak samenwerkingsagenda is in uitvoering en ten minste een pilot is gestart.

Voor de bewustwording is een opdracht verleend aan Stichting IVN om met vrijwilligers afval opruimdagen te organiseren langs de grote rivieren in de provincie.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18