Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.3.2

Benutten energie uit ondergrond

We hebben bijgedragen aan de opgave  Energietransitie (zie programma 4), vooral door kennis te ontwikkelen en uit te wisselen over  nieuwe kansen voor een veilige en verantwoorde (door)ontwikkeling van bodemenergie en aardwarmte. Hierbij hebben we gezorgd voor een goede afstemming met andere thema’s over de ondergrond, bijvoorbeeld grondwater voor drinkwater, en andere lokale en regionale belangen. Een voorbeeld is het opstellen van nieuwe Utrechtse Bodemenergie Agenda met de gemeente Utrecht. Daarin staan projecten die de bijdrage van bodemenergie aan de energietransitie stimuleren met behoud van goede grondwaterkwaliteit.
Wij hebben ons in 2019 ingezet voor een veilige ontwikkeling van aardwarmte in onze provincie door o.a.:
-   een kennisopbouwtraject te starten met een aantal gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven over aardwarmte en grondwaterkwaliteit.
-   twee adviezen uit te brengen en twee adviezen voorbereid (eerste kwartaal 2020) op vergunningaanvragen voor aardwarmte in het kader van de Mijnbouwwet. Bij deze adviezen hebben wij gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven betrokken. De uitgebrachte adviezen hebben we toegezonden aan het ministerie van EZK.
Samen met andere provincies is met het ministerie van EZK meegedacht over aanpassingen van de Mijnbouwwet en bijbehorende regelgeving en leidraden voor een veilige ontwikkeling van aardwarmte.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Er zijn voor twee gebieden gebiedsspecifieke beleidsregels opgesteld over bodemenergie op basis van twee masterplannen bodemenergie.

Er is meegedacht over bodemenergieplannen van de gemeenten Woerden en Utrecht. De hieruit volgende gebiedsspecifieke beleidsregels als kader voor vergunningverlening voor open bodemenergiesystemen (WKO), aanvullend op het beleidskader uit het BMW-plan, zullen worden vastgesteld wanneer deze plannen door de gemeenten zijn vastgesteld en aan GS zijn aangeboden.

Er is een bijdrage geleverd aan het stimuleren van verkenningen en kennisontwikkeling van nieuwe kansen bodemenergie en geothermie.

Wij hebben deze bijdrage geleverd door:

  • Een kennisopbouw aardwarmte en grondwaterkwaliteit  te starten
  • Uitbrengen van adviezen op vergunningaanvraagvragen in het kader van de Mijnbouwwet
  • Input geleverd aan wijziging Mijnbouwwet en bijbehorende regelgeving voor een veilige ontwikkeling van aardwarmte
  • Met de gemeente Utrecht is een nieuwe Utrechtse Bodemenergie Agenda opgesteld.
  • Er is meegewerkt aan de landelijke onderzoekscampagne naar de potentie van aardwarmte (SCAN).
  • We hebben geparticipeerd in onderzoeksprojecten naar mogelijkheden om het gebruik van de ondergrond voor bodemenergie te intensiveren, inclusief hogetemperatuuropslag.
Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18