Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.3.1

Verbeteren en monitoren bodem- en grondwaterkwaliteit

Uitvoeringsprogramma drinkwater (2014-2021)
In 2019 zijn de gebiedsdossiers van alle drinkwaterwinlocaties afgerond. Samen met de gebiedspartners hebben we mogelijke maatregelen geformuleerd om de opgaven die nog resteren om de (KRW-)doelen te behalen aan te pakken. De maatregelen leggen we in een gezamenlijk nieuw uitvoeringsprogramma vast.

Nieuwe verontreinigde stoffen in (grond)water
De provincie Utrecht is, in samenwerking met de waterschappen en drinkwaterbedrijven, gestart met een aanpak van nieuwe stoffen. Zo wordt bij de provinciale grondwatermeetnetten ook gekeken naar o.a. medicijnresten. Aanvullend sluiten wij aan bij een kennistafel waarin we samen met kennisinstituten en adviesbureaus meedenken over hoe om te gaan met nieuwe verontreinigde stoffen, zoals PFAS.

Provinciale Milieuverordening (PMV) omzetten naar omgevingsverordening
We hebben bestaande regels uit de Provinciale Milieuverordening  voor grondwaterbescherming omgezet naar regels in de concept-ontwerp omgevingsverordening. We hebben nieuwe regels opgesteld voor historische grondwaterverontreinigingen om het wegvallen van de Wet bodembescherming op te vangen.

Programma Uitvoering Bodemconvenant (2016-2020)
De uitvoering van het Programma Uitvoering Bodemconvenant ligt op schema. De aanpak van spoedlocaties vraagt veel tijd. Er zijn veel overlegmomenten met gemeenten over de overdracht. Bodeminformatie wordt waar nodig geactualiseerd en gedigitaliseerd. In 2019 is er veel aandacht gekomen voor PFAS. Samen met gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen en drinkwatermaatschappijen proberen wegrondwerkzaamheden weer op te starten. Hiervoor is onder andere een achtergrondwaardekaart opgesteld. Als voor een gebied de achtergrondwaarde voor PFAS is vastgesteld kan grond met eenzelfde kwaliteit worden toegepast.

Behoud en versterken van aardkundige waarde
In februari 2019 is het Aardkundig monument Westbroekse Zodden onthuld. Er was veel aandacht van de pers. De provincie Utrecht heeft verder deelgenomen aan de Adviescommissie van de ‘Stichting Geopark Heuvelrug in oprichting. Samen met de stichting is verkend wat de kansen voor een geopark zijn.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Geplande maatregelen uit Uitvoeringsprogramma Drinkwater provincie Utrecht 2014-2021 zijn uitgevoerd.

De uitvoering verloopt volgens schema.

Twaalf gebiedsdossiers voor de niet kwetsbare winningen zijn geactualiseerd.

In 2019 zijn de dossiers afgerond en hebben we samen met de gebiedspartners mogelijke maatregelen geformuleerd om de restopgave voor het realiseren van de (KRW)doelen aan te pakken. De maatregelen leggen we in een gezamenlijk nieuw uitvoeringsprogramma vast.

Er is een Uitvoeringsprogramma opgesteld voor maatregelen bij alle 25 kwetsbare en niet kwetsbare winningen.

De maatregelen leggen we in een gezamenlijk nieuw uitvoeringsprogramma vast.

Er is een plan van aanpak opgesteld voor medicijnresten.

Het Plan van Aanpak Nieuwe stoffen is in uitvoering en ter kennisneming met u gedeeld.

De regels voor bescherming van bodem en grondwater in de Provinciale Milieuverordening zijn omgezet naar de regelgeving Omgevingswet.

We hebben bestaande regels PMV met betrekking tot grondwaterbescherming omgezet naar regels in de concept ontwerp Omgevingsverordening. We hebben nieuwe regels opgesteld met betrekking tot historische grondwaterverontreinigingen om het wegvallen van de Wet bodembescherming op te vangen.

Het Programma Uitvoering Bodemconvenant 2016 t/m 2020 is in uitvoering met als belangrijkste doel het saneren van de 41 resterende spoedlocaties met risico's voor mens, milieu en verspreiding naar het grondwater.

De Uitvoering van het Programma Uitvoering Bodemconvenant ligt op schema.
Er is in 2019 veel aandacht gekomen voor PFAS.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18