Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.2.2

Zoetwatervoorziening op orde krijgen en houden

Door het in 2019 vastgestelde Klimaatakkoord staat het onderwerp bodemdaling volop in de belangstelling. De provincie benadert bodemdaling niet alleen als vraagstuk van CO2-uitstoot, maar als integraal vraagstuk. Het speelt mee in discussies rondom de verduurzaming van landbouw, natuur en wateropgaven (inclusief internationale verplichtingen binnen Natura 2000 en KRW) en leefbare plattellandskernen. Dit is eind 2018 vastgelegd in onze Visie Bodemdaling. In 2019 is de visie verwerkt in de concept omgevingsvisie.

Halverwege 2019 is de Regiodeal Bodemdaling Groene Hart gestart, een samenwerking tussen Rijk en verschillende overheden uit de regio om bodemdaling aan te pakken. Doel is om voor de stedelijke en de landelijke problematiek handelingsperspectief en innovatieve oplossingen te vinden en te investeren in kennis. De opbrengst is niet alleen bedoeld voor het Groene Hart, maar voor alle gebieden in Nederland die te maken hebben met bodemdaling. Onderdelen van de regiodeal vormen ook input voor het landelijke broeikasgassenonderzoek.

Eind 2019 is het programma Aanpak Veenweiden, onderdeel van Agenda Vitaal Platteland, formeel afgerond. Wel lopen een aantal van de projecten nog door. Binnen dit programma pakken we bodemdaling vooral op door innovaties te stimuleren, zoals de toepassing van drukdrainage.

De provincie is betrokken bij verschillende gebiedsprocessen waar bodemdaling wordt aangepakt:
·   Veenweiden in Beweging. Rond de Van Teylingenweg ten Noorden van Kamerik wordt met co-creatie een gezamenlijk handelingsperspectief ontwikkeld voor de aanpak van bodemdaling en de verkeersproblematiek in relatie tot slappe bodems. In min of meer hetzelfde gebied wordt ook een kavelruil ontwikkeld, met POP-subsidie. Daar kan grondruil ook ingezet worden om het nemen van maatregelen tegen bodemdaling te stimuleren.
·   In Kortrijk Portengen, als onderdeel van Kockengen Waterproof, is in 2019 een POP-subsidie verleend aan de agrarische natuurvereniging Rijn Vecht en Venen om onderwaterdrainage aan te leggen. Dit wordt de komende jaren uitgerold.
·   In Groot Wilnis-Vinkeveen is in 2019 is, in het kader van het convenant, de aanleg van onderwaterdrainage afgerond in peilvak 9.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

De interprovinciale visie voor zoetwatervoorziening is vastgesteld en er is gestart met de uitvoering van de programmatische aanpak.

Voor de tweede fase van het Delta-programma zoetwater (vanaf 2021) zijn in samenwerking met de partners voor zowel West- als Oost-Nederland maatregelpakketten samengesteld om het watersysteem te verbeteren.

De provincie is partner in het programma Toekomstbestendig Amersterdam-Rijnkanaal-Noordzeekanaal Gebied waarin voor vrijwel heel west Nederland integraal wordt gekeken naar het (toekomstig) watersysteem in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen;

Het Programma Aanpak Veenweiden is eind 2019 afgerond.

Het Programma Aanpak Veenweiden is eind 2019 formeel afgerond, wel lopen een aantal van de projecten nog door.

Voor het thema bodemdaling zijn diverse innovaties geïnitieerd.

Voor de volgende projecten zijn in 2019 belangrijke stappen gezet

  • Veenweiden in beweging
  • Convenant Groot Wilnis-Vinkeveen (peilvak 9)
  • Kortrijk Portengen
  • Regiodeal Bodemdaling Groene Hart

De Visie Bodemdaling is verwerkt in de concept-Omgevingsvisie.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18