Programma 7. Bestuur en middelen

Beleidsdoelen

7.3.1

Intensief betrekken van partners bij projecten

Participatie
Het coalitieakkoord 2019-2023 spreekt over passende vormen van participatie. Daarbij wordt aangegeven wat ieders rol in het proces is. Ook zijn er verschillende moties aangenomen om participatie van inwoners te stimuleren, zoals de motie ‘Consequente Jongeren Participizza’. Er is een start gemaakt met het ontwikkelen van een programma om verschillende participatietrajecten binnen de provincie te structureren.  

Samenwerking U10  
Het college heeft in 2019 volop deelgenomen aan de bestuurstafels en de opgavetafels en de daaruit voortvloeiende opgaven. Samen met de bestuurders uit gemeenten is in 2019 constructief samengewerkt aan de huidige opgaven.

Verder is nagedacht om naast de reguliere opgaven die vanuit de bestuurstafels worden geïnitieerd samen met de U10 themabijeenkomsten te organiseren. Dit de onderlinge samenwerking verder te optimaliseren. Deze doelstelling wordt in 2020 verder vormgegeven via het programma Sterk Utrechts bestuur.

GS-werkbezoeken aan partners en/of gebieden
We hebben in 2019 twaalf GS-werkbezoeken aan partners en/of gebieden georganiseerd. Door de (periode van) wisseling van het college waren dit er net wat minder dan in voorgaande jaren. Aan het begin van de nieuwe collegeperiode hebben we een netwerkbijeenkomst georganiseerd. Alle gemeente-colleges waren hierbij aanwezig. Ook is gestart met de ronde langs alle gemeenten en verschillende andere partners.

Actieve deelname provincie in het Interprovinciaal Overleg (IPO)
In 2019 heeft het college deelgenomen aan de vergaderingen van het IPO. Bij de voorbereiding van IPO Bestuur en de Kring van Provinciesecretarissen is zoveel mogelijk aangesloten op de doorontwikkeling van de IPO-organisatie die in 2018 is gestart. Dat betekende een meer integrale en strategische input in het IPO.
Een belangrijke mijlpaal van het IPO was dat de twaalf provincies zich gezamenlijk achter het Klimaatakkoord hebben geschaard.

UtrechtLab
Het UtrechtLab versterkt het strategisch en innovatief vermogen van de organisatie. Dit gaat met kleine stapjes. Het is belangrijk dat iedereen in de organisatie mee doet en denkt. Het UtrechtLab is daarom zichtbaar en toegankelijk. Naast opgaven als Gezonde Leefomgeving, Klimaatadaptie en Bodemdaling is het UtrechtLab in 2019 betrokken geweest bij innovatievragen rond mobiliteit en gebiedsontwikkeling (bijvoorbeeld in Woerden). Daarnaast heeft het UtrechtLab meegedacht over nieuwe thema’s, zoals Het Ringpark, kringlooplandbouw, data en informatievraagstukken. Om het leren in de organisatie te bevorderen zijn workshops, trainingen en masterclasses georganiseerd. Zo was er begin 2019 een masterclass over het innovatief vermogen van de provincie. Aan het eind van het jaar is een bijeenkomst voor de hele organisatie georganiseerd over trends, democratie en burgerinitiatieven. Wat opvalt in 2019 is dat ook vanuit bedrijfsvoering steeds meer medewerkers het UtrechtLab weten te vinden.

Provinciale Commissie voor de Leefomgeving (PCL)
De Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL) geeft als onafhankelijke adviescommissie die Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten gevraagd en ongevraagd advies over thema’s die de kwaliteit van de leefomgeving aangaan. De PCL bestaat uit acht leden en een voorzitter en een plek die wordt ingevuld met wisselende jonge onderzoekers. In 2019 zijn de leden en de voorzitter van de PCL herbenoemd voor een zittingsperiode van in principe vier jaar, overeenkomstig het benoemingsbesluit.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Het protocol burgerparticipatie en burgerinitiatieven (vaststelling 3e kwartaal 2018) wordt concreet toegepast.

Het protocol burgerparticipatie en burgerinitiatieven is aangehouden in de commissie BEM vergadering van 22 mei 2019 met het verzoek een aangepaste versie in te brengen in het nieuwe collegeperiode.
In 2019 is een start gemaakt met het ontwikkelen van een programma gericht op burgerparticipatie en burgerinitiatieven, waarin ook het aangehouden
protocol wordt verwerkt. In 2020 volgt een verdere uitwerking van het programmaplan.

De samenwerking en de relatie met de U10 is geïntensiveerd.

Met de bestuurders van de U10/16-gemeenten is in 2019 constructief samengewerkt aan de maatschappelijke opgaven. Om de onderlinge samenwerking verder te optimaliseren is nagedacht over het in gezamenlijkheid met de U10/16 organiseren van themabijeenkomsten naast de reguliere, vanuit de bestuurstafels geïnitieerde thema’s. Dit wordt in 2020 verder vormgegeven via het programma Sterk Utrechts bestuur.

Er hebben 15 tot 20 GS werkbezoeken plaatsgevonden aan partners en/of gebieden.

Er zijn 12 GS werkbezoeken aan partners en/of gebieden geweest. Door de collegewisseling waren dit er iets minder dan voorgaande jaren.
Aan het begin van de nieuwe collegeperiode was er een door ons georganiseerde netwerkbijeenkomst waarbij alle gemeente-colleges aanwezig waren.

De provincie heeft actief deelgenomen aan het Interprovinciaal Overleg (IPO).

In 2019 heeft het college volop deelgenomen aan (de vergaderingen van) het IPO.

Het UtrechtLab, het leerplatform voor beleidsinnovatie, is versterkt en verder ontwikkeld.

Verdere ontwikkeling is in gang gezet.

De Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL) heeft een aantal adviezen uitgebracht over grote maatschappelijke opgaven.

De PCL heeft vier korte adviesfilms gemaakt over energietransitie. Daarnaast is een advies en film over woningbouw en omgevingskwaliteit verschenen. Samen met de provincie Zuid-Holland is het advies Checklist Omgevingskwaliteit uitgebracht.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18