Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.1

Innoveren ruimtelijke ontwikkelingen

Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving
Het Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving 2016-2019 (IFL) is een praktijkgericht programma. Het programma bood ook in 2019 een omgeving om te experimenteren in het fysieke domein. Verschillende maatschappelijke opgaven zijn daarbij samen met partners een stap verder gebracht. Voor deze opgaven was nog geen effectieve aanpak ontwikkeld, waardoor ze dreigden te stagneren. Het programma heeft zich vooral gericht op de uitvoering van deze opgaven. In 15 casussen heeft het IFL de samenwerking met belanghebbenden, experts en vernieuwers gefaciliteerd.  Bijvoorbeeld in de casus Stationsgebied Bunnik: daar is onder regie van de provincie gestart met een proces om, samen met gemeente, inwoners en bedrijven, het gebied rond het station Bunnik tot een aantrekkelijke, regionaal relevante overstapplaats van trein op de fiets naar het Utrecht Science Park te maken. Inmiddels is het project overgenomen door lokale intiatiefnemers en de gemeente, die door placemaking de leef- en werkkwaliteit van het gebied en de overstaphub vergroten.

Er zijn verschillende  casussen in de programmaperiode 2016-2019 afgerond. Onder andere: :
-Een van de Nuffield scholarship voor jonge agrariërs. Via de financiering van Nuffield-beurzen is een bottom-up netwerk van agrarische ondernemers ontstaan die in nauw contact met de overheid duurzame initiatieven in bodemdalinggevoelig gebied verder vormgeeft.
-Natuurprijs Groene Kroon  I (2017) en II (2019): Via de Groene Kroon bereikte de provincie een breed en divers publiek over het provinciaal natuurbeleid, heeft de provincie succesvolle projecten in de spotlights kunnen zetten en zijn veel nieuwe initiatieven dichterbij realisatie van hun plannen gekomen.
Wat hiervan geleerd is, is in de vorm van aanbevelingen vastgelegd en onder meer gedeeld met andere provinciale programma’s. Zie het magazine.

De casus ‘Vliegwiel van gemeenschapskracht’ is in 2019 opgestart en loopt door in de nieuwe programma voor het IFL 2020-2023. Deze casus stimuleert private initiatieven in kleine kernen om daarmee leefbaarheid te verbeteren. De casus ‘Vraaggestuurd OV’ op het Eiland van Schalkwijk startte in 2019 met een proef voor flexibel vraaggestuurd OV (U-Flex). De proef wordt in 2020 verder afgerond binnen het domein mobiliteit.

Op 17 december 2019 is de eindrapportage van het IFL over de periode 2016-2019 vastgesteld. Deze is op 8 januari 2020 besproken in de PS-commissie Ruimte, Groen en Water.  In het najaar van 2020 wordt het Innovatieprogramma verder uitgewerkt, in nauwe samenhang met een aantal andere ruimtelijke ontwikkelingsinstrumenten, waaronder het IGP.

Ringpark
Het Ringpark Utrecht is een concept om de groei van de stedelijke regio te verbinden met de groene omgeving. In het Ringpark Utrecht komen veel opgaven samen Het sleutelbegrip is ruimtelijke kwaliteit. Het biedt een nieuw perspectief voor de relatie tussen stad en land. Het Ringpark helpt bestaande opgaven in een nieuw perspectief te plaatsen en om in gesprek te komen op basis van een integrale visie.
In 2019 is het volgende gerealiseerd:
·Op 29 januari 2019 werd een diner pensant met externe partijen gehouden. Samen is gesproken over leiderschap en eigenaarschap van het Ringpark.
·Op 26 september 2019 is de tweede Ringparkconferentie ‘Groen groeit mee’ georganiseerd. Daarbij waren ruim 120 deelnemers aanwezig. Het Magazine RingRingRingRing is gepresenteerd en uitgereikt. Daarnaast is wethouder Chantal Broekhuis (gemeente Utrechtse Heuvelrug) verkozen tot de eerste bestuurlijke ambassadeur voor het Ringpark.
·In de Community of Practice ‘landschap als vestigingsvoorwaarde’ wordt met andere regio’s onder leiding van de Vereniging Deltametropool kennis gedeeld en conferenties georganiseerd.
·Er zijn verbindingen gelegd met andere programma’s en projecten, zoals het programma U Ned. Ook is het concept Ringpark opgenomen in het -ontwerp van onze omgevingsvisie.

In 2020 willen we dit een concreet vervolg geven middels ‘Groen Groeit Mee’. Groen is de kwaliteit van de regio, groei is de opgave, hoe gaat dit samen? Hierbij is er een nauwe relatie met regionale programmering wonen en werken. Met de uitwerking van ‘Groen Groeit Mee’ wordt de gedachte achter het Ringpark vertaald naar een programma-aanpak.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

Er is een aantal praktijkexperimenten uitgevoerd waaronder o.a. de verdere invulling aan Ringpark

In 15 casussen heeft het IFL de samenwerking met belanghebbenden, experts en vernieuwers gefaciliteerd. Rond het concept Ringpark zijn verschillende acties/activiteiten ontwikkeld. Dat heeft geleid tot meer inzicht in de manier om dit operationeel te maken in samenhang met bestaande programma’s.

In het najaar van 2019 is er een nieuw innovatieprogramma ter bespreking, inclusief een koppeling met ontwerpend onderzoek.

Het IFL 2016-2019 is afgesloten met een eindrapportage. Deze bevatte ook een eerste oriëntatie op het nieuwe programma voor 2020-2023. In 2019 is geïnvesteerd in de deskundigheid over Ruimtelijk Ontwerp bij onze provincie en deze heeft bij veel projecten (ook Omgevingsvisie) gezorgd voor inbreng.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18