Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.3

Zorgdragen voor ontwikkelingen met ruimtelijke kwaliteit

Provinciale Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK)  
Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) Paul Roncken heeft in 2019 verschillende adviezen gegeven. Zo heeft hij onderwerpen aangedragen voor de coalitievorming, een serie Interbellum-lezingen georganiseerd (vastgelegd in een driedelige podcast) en nieuwsbrieven uitgebracht (over dijkverbetering en binnendorpelijk verdichten). In 2019 is de benoeming van de PARK verlengd voor in principe vier jaar. Bij de benoeming is een aantal aandachtspunten meegeven, voor zowel de PARK als voor de provinciale organisatie, te weten:
·De rolinvulling en samenwerking van PARK en PCL (onderscheidend maar wel in elkaars verlengde);
·Een focus in het takenpakket, waarbij de nadruk ligt op de provinciale schaal;
·Verdieping van de relatie van de PARK met het onderwijs (hogescholen en universiteiten).
Aandachtspunt voor de organisatie is de wijze waarop gevolg wordt gegeven aan de adviezen van de PARK.
Daarnaast heeft de PARK een zelfevaluatie uitgevoerd en deze besproken met Gedeputeerde en Provinciale Staten. De PARK gebruikt de uitkomsten voor zijn werkprogramma voor 2020.  
In de door Provinciale Staten vastgestelde begroting voor 2020 is het jaarlijkse werkbudget voor de PARK structureel verhoogd met € 50.000 tot € 170.000. Daarmee kan de PARK zijn effectiviteit vergroten. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/politiek-bestuur/extern-advies/adviseur-ruimtelijke/  

Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL)  
De onafhankelijke Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL) adviseert Provinciale en Gedeputeerde Staten over de kwaliteit van de leefomgeving en stimuleert het debat daarover. Daarbij is vooral aandacht voor de samenhang tussen de thema’s. Voor de advisering gebruikt de PCL verschillende adviesvormen, zoals film, schriftelijke adviezen en bijeenkomsten. In 2019 heeft de PCL vier korte adviesfilms uitgebracht waarin de jonge onderzoekers van de PCL zich uitspreken over de energietransitie. Daarnaast heeft de PCL een advies en film uitgebracht over woningbouw en omgevingskwaliteit. Samen met de adviescommissie van de provincie Zuid-Holland (PAL) is het advies Checklist Omgevingskwaliteit uitgebracht. Verder organiseerde de PCL twee bijeenkomsten voor de provincie en andere geïnteresseerden: een gastlezing over overheidssturing in de netwerksamenleving en een inspiratiebijeenkomst over klimaatadaptatie.
De voorzitter en de leden van de PCL zijn in 2019 herbenoemd voor een periode van vier jaar. De focus van de PCL voor deze zittingsperiode zal liggen op de in het coalitieakkoord benoemde thema’s.  Zij beziet dit vanuit verschillende perspectieven en visies met aandacht voor de formele rol van de provincie en de vraag of deze rol passend en als voldoende kan worden gezien. De PCL bewaakt haar vernieuwing en continuïteit door zorg te dragen voor een getrapt aftreedschema van leden en voorzitter. Daarnaast zoekt de PCL de samenwerking met de PARK maar blijft daarbij wel onderscheidend.

Ontwerpend onderzoek 
In 2019 is geïnvesteerd in het ontwerpend vermogen van onze eigen organisatie. In samenwerking met ontwerpbureaus en met de PARK is de inzet van ruimtelijk ontwerp in de maatschappelijke opgaven waar Utrecht voor staat flink gestimuleerd. Met ontwerpend onderzoek is in het Groene Hart verkend welke optimale combinaties tussen bodem, water en landgebruik mogelijk zijn. In het kader van U Ned/MIRT Onderzoek MRU is bijgedragen aan het opstellen van integrale verstedelijkingsmodellen voor de stadsregio Utrecht. Bij de gebiedsopgaven voor onder andere A12 Zone, Sterke Lekdijk, Grebbedijk en de uitwerking van de NHW is met ruimtelijk ontwerp geschetst op locatiekeuzen, inrichtingsmogelijkheden en combinatiemogelijkheden. Met storytelling en verbeelding is een belangrijke bijdrage geleverd aan de opzet en boodschap van de ontwerp POVI (kaartenreeks, collages en afbeeldingen).

Kwaliteitsteams 
In 2019 zijn kwaliteitsteams actief geweest voor een aantal grote (infrastructurele) projecten en Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De provincie heeft geparticipeerd bij knooppunt Hoevelaken, Ring Utrecht, Maarsbergen, Verbreding Lekkanaal, verbreding A27 Houten-Hooipolder en de Lekdijkversterking. Het kwaliteitsteam NHW is ingevuld met externe experts.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

De provincie heeft in samenwerking met de Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit  meer invulling gegeven aan de expertise ontwerpend onderzoek.  

In samenwerking met ontwerpbureaus en met de PARK heeft de provincie Utrecht een forse impuls gegeven aan de inzet van ruimtelijk ontwerp op de maatschappelijke opgaven waar Utrecht voor staat. Ruimtelijk Ontwerp is in verdere opbouw en staat in goed contact met de PARK.  

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18