Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.2

Stimuleren integrale gebiedsontwikkelingsprojecten

Integraal Gebiedsontwikkelingsprogramma (IGP)
Met het Integraal Gebiedsontwikkelingsprogramma 2012-2019 (IGP) hebben wij integrale gebiedsontwikkelingen waar meer provinciale beleidsdoelen samenkomen gestimuleerd en gerealiseerd. Hiervoor was investeringsbudget en procesbudget beschikbaar. Gaandeweg is gebleken dat het beschikbaar stellen van extra investeringsbudget niet de primaire succesfactor is. Wat goed werkt, is partijen met elkaar in contact brengen, hun belangen verbinden en het werkproces ondersteunen met procesbudget. Deze samenhangende benadering, ook over de grenzen van lopende provinciale programma’s en domeinen heen, heeft het IGP tot een succesvol programma gemaakt. De integrale aanpak richtte zich vooral op de grens tussen stad en land en vaak op vraagstukken rond mobiliteit.

In maart 2019 hebben Gedeputeerde Staten de jaarlijkse voortgangsrapportage vastgesteld en aan Provinciale Staten aangeboden. Daarin is ook de lijst met gebiedsontwikkelingen geactualiseerd waarbij IGP betrokken is geweest. In 2019 is een nieuwe gebiedsontwikkeling toegevoegd aan het IGP: de dijkversterking van de Lekdijk op het traject Culemborgse Veer – Beatrixsluizen (CUB). Hiermee is het IGP in totaal bij 14 gebiedsontwikkelingen betrokken.
In 2019 is procesgeld ingezet bij de gebiedsontwikkelingen Amelisweerd – Rhijnauwen – Vechten, Salmsteke (Lopik), de A12 Zone, Veenweide in beweging (Kamerik – Kanis), Lage Weide en dijkversterking CUB - traject.
De N411, Vliegbasis Soesterberg, Verbreed Lekkanaal / Bedrijvenpark en Mooi Rijnhuizen zijn in uitvoering met inzet van IGP-investeringsbudget.
In het najaar van 2020 zal het vervolg van het IGP verder vorm krijgen. De focus zal bij gebiedsontwikkeling meer komen te liggen op het verbindend proces, met het procesgeld dat voor deze coalitieperiode beschikbaar is gesteld. De vervolgaanpak zal in nauwe samenhang plaatsvinden met andere ruimtelijke ontwikkelingsinstrumenten, zoals het IFL.

A12 Zone
In 2017 hebben de gemeenten Houten, Nieuwegein en Utrecht, Rijkswaterstaat, U10 en de provincie geconstateerd dat het Verstedelijkingsperspectief A12 Centraal uit 2011 en het ‘actief rentmeesterschap’ geactualiseerd moeten worden. Daarop is in 2018 onder andere gewerkt aan de Startnotitie Integraal Ontwikkelperspectief A12 Zone. Hierin zijn vijf opgaven beschreven: actualiseren, agenderen, concretiseren, anticiperen, en uitwerken. In 2019 is gestart met de actualisatie. De resultaten hiervan worden in de loop van 2020 verder uitgewerkt naar een integraal ontwikkelperspectief voor de A12 Zone. Het gebied van de A12 Zone is in het ontwerp van de provinciale omgevingsvisie opgenomen als mogelijkheid voor grootschalige integrale ontwikkeling van wonen en werken. Ook in het nog lopende MIRT-onderzoek van U Ned is onderkend dat de A12 Zone veel potentie heeft.

Beoogde resultaten 2019

Gerealiseerde resultaten 2019

In het voorjaar 2019 is er een actuele projectenlijst van het IGP op basis van de jaarlijkse Voortgangsrapportage.

In maart 2019 is de jaarlijkse voortgangsrapportage vastgesteld. Daarin is ook de lijst met gebiedsontwikkelingen met IGP-betrokkenheid geactualiseerd. De dijkversterking Lekdijk is als project toegevoegd.

De volgende projecten lopen door of zijn gestart: Utrecht-Oost / Utrecht Science Park, de Marinierskazerne (Doorn), Amelisweerd-Rhijnauwen-Vechten, Salmsteke (Lopik), A12 Zone, Veenweide in beweging (Kamerik-Kanis) en Lage Weide.

Het IGP is bij 14 gebiedsontwikkelingen betrokken, waaronder deze projecten.

De volgende projecten bevinden zich in 2019 met inzet van IGP-investeringsbudget in de uitvoeringsfase: de N411, Vliegbasis Soesterberg, Verbreed Lekkanaal / Bedrijvenpark Het Klooster en Mooi Rijnhuizen.

De N411, Vliegbasis Soesterberg, Verbreed Lekkanaal / Bedrijvenpark Het Klooster en Mooi Rijnhuizen zijn in uitvoering met inzet van IGP – investeringsbudget.  

In het najaar van 2019 leggen wij u een nieuw programma voor dat zich richt  op meer gebundelde inzet van middelen voor gebiedsontwikkeling.

Vanwege de ontwikkeling van de omgevingsvisie en -verordening, is de voorbereiding van het IGP 2020-2023 verplaatst naar het najaar van 2020.

Deze pagina is gebouwd op 05/03/2021 10:09:28 met de export van 05/03/2021 09:50:18